adriainvest bracera ploca budva nesto

Najbolji materijali za izgradnju modernog prostora

Izbor materijala prilikom izgradnje objekata je od velikog značaja, kako za same izvođače radova, tako i za krajnje korisnike. Svjedoci smo da se tokom vremena mijenjaju izbori materijala, njihova proizvodnja, kvalitet i efikasnost. Danas nam se čini da materijali koji su nekada imali određene nedostatke, savršeno se uklapaju u koncept novogradnje u skladu sa enrgetsko efikasnim rešenjima. U nastavku Vam predstavljamo najboljih 5 materijala za izgradnju koji su sinonim za kvalitet.

#1 Staklo
Kao jedan materijal koji je kroz svoju istoriju mijenjao itekako oblike i načine primjene jeste staklo. Upotrebljavao se za izradu dekorativnih predmeta do ostakljivanje pojedinih djelova objekata, da bi danas postao jedan od glavnih komponenti fasada. Pored ovoga mijenjao je svoje oblike, sastav, način obrade, debljinu ali je uvijek bio jedan od ljepših elemenata građevinskih objekata. Danas postaje sve više savremeni element našeg doma ili poslovnog prostora.

#2 Drvo
Savremenom primjenom industrijske proizvodnje ovog prirodnog materijala danas imamo veliki izbor drvenog građevinskog materijla. Kao takav nikad nije gubio na važnosti u svijetu moderne gradnje. U zavisnosti od stepena prerade razlikujemo običnu drvenu građu, materijale od drveta koji se dobijaju primjenom naročitih industrijskih postupaka i sintetičke materijale na bazi drveta. Kod nas se najčešće koristi kao materijal za podove.

#3 Aluminijum
Aluminijum predstavlja materijal koji je veoma značajan za savremenu gradnju. Ovaj metal je pogodan za obradu zbog svojih mehaničkih karakteristika koje ga čine poželjnim u građevinskoj industriji, ali je i odličan provodnik toplote. Napretkom savremene tehnologije u preradi ovog materijla dovele su da danas imamo aluminijumske prozore i vrata koji su, nakon pojave profila sa materijalima kojima se prekida termički most postali odličan izbor i za stambene zgrade na mjestima na kojima je PVC bio najčešći odabir. Najvažnija razlika je povećanje stepena izolacije koji je automatski doveo do toga da aluminijum odgovara energetskoj efikasnosti.

#4 Beton
Materijal koji je najmanje izgubio na značaju jeste definitivno beton. Pored toga što je dio osnove u izlivanju podloga danas zauzima I visoko mjesto u dijelu estetike kao vrsta dekorativnih podova. Glavni problem u proizvodnji betona je velika emisija ugljen dioksida koji šteti okolini, što je u suprotnosti sa tendencijom svjetskog pokušaja da se stavi akcenat na očuvanje planete. Zbog svega pomenutog tehnologija je napredovala upravo u tom smislu i pronađene su metode koje imaju za cilj, da smanje, a onda i potpuno anuliraju emitovanje CO2 u atmosferu. Imajući ovo u vidu, beton će nastaviti da napreduje i njegova popularnost sasvim sigurno neće jenjavati ni u godinama koje dolaze.

#5 Keramika
Materijal koji takođe ima dugu istoriju svog postojanja jeste keramika. Prve dekorativne glinene pločice napravljene su u Egiptu u doba faraona, oko 4000. p.n.e, a nakon toga ih nalazimo u arhitekturi Asirije, Vavilona i Mesopotamije. Služile su za popločavanje prilaza hramovima, predvorja carskih palata i faraonskih grobnica. Danas, keramičke pločice su napravila „iskorak“ iz kuhinja i kupatila gde su bazično bile predviđene, u bukvalno sve prostorije u objektu. Sve to zahvaljujući proizvodnji, ali I dezenima koje prate savremene trendove uređenja.

prethodni članak

Kako pronaći savršen stan ?

o autoru

adria invest construction author of post

Marko Zinic je mladi gradjevinski inzenjer koji je nakon fakulteta zaposlen u Adria Invest. Svojom predanostu i strascu doprinosi kvalitetu kao i zadovoljstvo klijenata.

povezani članci

0 komentari


Pošalji Komentar